CF body bg test

Agenda

september 2022

3 sep.

Open huis Chocoladefabriek Reserveer, meer info →

van 10:00 tot 16:30

Open huis Chocoladefabriek op 3 en 4 september 2022

De Chocoladefabriek aan Klein Amerika 20 in Gouda is nóg bruisender geworden! We laten ons vernieuwde pand met trots zien! Natuurlijk ben je altijd welkom, maar in het weekend van 3 en 4 september 2022 helemaal, want dan houden we open huis.

Het afgelopen jaar werd de Chocoladefabriek verbouwd. In het pand waren al de bibliotheek Gouda, het Taalhuis, Streekarchief Midden-Holland, de Drukkerswerkplaats, Kruim eten & drinken en VRSPACE gevestigd. Nu zijn daar Libertum (interactief museum voor vrede en vrijheid), de Techniekwerkplaats en Mirakel Musicaltheater bij gekomen. Ook kun je E-Choppers huren en daarmee de omgeving verkennen. Verder werken we aan een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO), zodat we mensen kunnen helpen met het regelen van hun overheidszaken via het internet. Op 3 en 4 september kun je de (nieuwe) bewoners van de Chocoladefabriek leren kennen.

10 sep.

Uitreiking Hebban Debuutprijs 2022 Reserveer, meer info →

van 14:00 tot 15:45 - Dock 1

De Hebban Debuutprijs 2022
Op zaterdag 10 september wordt de zevende Hebban Debuutprijs uitgereikt in de Chocoladefabriek. Hebban en Bibliotheek Gouda nodigen je uit om aanwezig te zijn. Welk boek op de shortlist zal winnen: 'Het leven noemen' van Aisha Dutrieux, 'Stenen eten' van Koen Caris, 'Niets ontgaat ons' van Janke Reitsma, 'Zachtop lachen' van Malou Holshuijsen of 'De gelijktijdigheid der dingen' van Frouke Arns?

De uitreiking
Vanaf 14.00 uur ontmoet je in de Chocoladefabriek in Gouda de Hebban Crew en andere leden van de community. Om 15.00 uur begint de uitreiking met interviews met de vijf genomineerde auteurs en een special guest. Tegen de klok van vier wordt onthuld welke schrijver naar huis gaat met de Hebban Debuutprijs 2022, de enige literaire lezersjuryprijs van Nederland. De middag wordt gepresenteerd door Bart Gielen, host van Barts Boekenclub. Erna Staal, directeur van de Bibliotheek Gouda en lid van de Hebban Debuutprijs-jury, zal de winnaar bekendmaken.

oktober 2022

5 okt.

Schrijffabriek met Ruben van Gogh Reserveer, meer info →

van 19:00 tot 21:00 - Steenlandzaal

Schrijffabriek met Ruben van Gogh

Heb je schrijfambitie? Ben je al begonnen maar loop je vast met schrijven? Wil je na jaren weer extra inspiratie en handvatten om verder te kunnen schrijven? Dan is de Schrijffabriek de perfecte plek om te beginnen.

Gedichten schrijven gaat niet alleen om het uiten van gevoelens (openlijk of achter metaforen verscholen), het gaat ook om het optimale uit taal te halen en creatief in te zetten. Taal is het fantastisch gereedschap van de dichter dat voor iedereen open en klaar te wachten ligt om op bijzondere wijze opgepakt te worden. Als je maar weet hoe.

In deze cursus neem je dat gereedschap ter hand en gaat ermee aan de slag om oorspronkelijke gedichten te schrijven. Ruben van Gogh helpt je daarbij, en je zult zien dat je na afloop niet alleen een aantal gedichten hebt geschreven, waarvan je vantevoren niet kon voorstellen dat je dat zou kunnen, maar ook dat je na afloop een beter gevoel voor taal hebt gekregen. En dat kan je overal voor inzetten, ook als je verder wilt met proza.
A. Langs de valkuilen van de poëzie

In deze inleidende workshop behandelen we de drie 'valkuilen' van de poëzie, te weten: clichés, rijmdwang en het writer's block. Hoe zorg je ervoor dat je niet vervalt in obligate Sinterklaasgedichten, hoe schrijf je origineel en oorspronkelijk werk en hoe begin je? Op speelse wijze krijg je enkele tools in handen waarmee je direct aan de slag kan en een eigen 'stem' ontwikkelt.
B. Versvormen en vormen van het vers

In deze tweede workshop gaan we een stapje verder en kijken we naar hoe een gedicht er uitziet, we behandelen in het kort enkele versvormen. Maar wat als je juist vrije verzen wilt schrijven, zonder vaste versvorm? Ook dan krijgt een gedicht een vorm, de lengte van regels en het gedicht zelf, het enjambement en de witregels, ze kunnen allemaal extra lading krijgen en met een zeker effect gebruikt worden. Dat doen we dan ook. We schrijven een tweetal korte vormvaste gedichten en een vrij vers.
C. Vanaf het papier het podium op

Meer nog dan gelezen, worden gedichten ook gehoord. Hoe zorg je ervoor dat wat zo zorgvuldig is geschreven ook goed voor het voetlicht komt bij het voordragen? Hoe spreek je voor een publiek? In deze derde workshop ligt de focus op de voordracht. Wie goed kan voordragen, kan spreken voor elk publiek. Twee vliegen in één klap.
Meer informatie en aanmelden

Docent: Ruben van Gogh; informatie over hem vind je op rubenvangogh.nl.
Data en tijd workshops: op woensdag 5, 12 en 19 oktober van 19.00 uur tot 21.00 uur.
Locatie: Chocoladefabriek aan Klein Amerika 20 in Gouda, Steenlandzaal.
Kosten: eerste twee workshops samen: € 50 leden / € 60 niet-leden. Drie workshops: € 70 leden / € 82,50 niet-leden. De workshops gaan door bij voldoende aanmeldingen.

Heb je vragen? Mail naar Danielle North: d.north@bibliotheekgouda.nl.

7 okt.

Ontmoetingscafé 2022

van 9:00 tot 12:30 - Steenlandzaal

november 2022

3 nov.

Collegereeks 1572

van 19:30 tot 21:30 - Steenlandzaal

Collegereeks ‘1572: Geboorte van Nederland’

Georganiseerd door Streekarchief Midden-Holland en Bibliotheek Gouda

Donderdag 3, 10, 17 en 24 november
Kosten € 60 (reeks van 4 colleges) of €17,50 (los college)
Leden van Bibliotheek Gouda en leden van Stichting Vrienden van Archief en Librije betalen € 55 (reeks van 4 colleges) of €15 (los college)

In 2022 is het is het 450 jaar geleden dat in 1572 de eerste vrije Statenvergadering werd gehouden. De deelnemende Hollandse steden besloten zich te organiseren en te verzetten tegen het beleid van de Spaanse landheer en erkenden Willem van Oranje opnieuw als stadhouder. Verschillende gemeentes vieren dit jaar deze ‘Geboorte van Nederland’. In deze collegereeks verdiepen we ons in verschillende historische aspecten van deze roerige tijden: de burgeroorlog, media en propaganda, zestiende-eeuwse taal en vrouwengeschiedenis.

De docenten zijn prof. dr. Judith Pollmann van de Universiteit Leiden, historisch onderzoeker dr. Femke Deen en etymoloog en geschiedwetenschapper dr. Peter-Alexander Kerkhof.