Openhuis Avatar Fb Insta Twitter

Open huis Chocoladefabriek op 3 en 4 september 2022

Open huis

Het afgelopen jaar werd de Chocoladefabriek verbouwd. In het pand waren al de bibliotheek Gouda, Streekarchief Midden-Holland, de Drukkerswerkplaats, het Taalhuis, Kruim eten & drinken en VRSPACE gevestigd. Nu zijn daar Libertum (interactief museum voor vrede en vrijheid), de Techniekwerkplaats en Mirakel Musicaltheater bij gekomen. Ook kun je E-Choppers huren en daarmee de omgeving verkennen. Verder werken we aan een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO), zodat we mensen kunnen helpen met het regelen van hun overheidszaken via het internet. Daarmee is de Chocoladefabriek nóg bruisender geworden! Op zaterdag 3 en zondag 4 september houden we open huis en zijn er allerlei activiteiten om onze (nieuwe) bewoners te leren kennen.

Bibliotheek Gouda

 • In de voorleeshoek op de begane grond houden we op zaterdag een voorleesmarathon. Op zondag presenteert poppenspeelster Willy Snel samen met de bibliotheek haar favoriete boekfiguren
 • Bekijk in de jeugdwerkplaats op de begane grond de digitale strips die kinderen eerder hebben gemaakt tijdens workshops
 • We hebben een mooi aanbod voor senioren, bijvoorbeeld computercursussen en inloopspreekuren. We vertellen over dat aanbod in Cacao op de begane grond. Ook kun je hier filmpjes bekijken over digitale veiligheid
 • Lees een kort verhaal in de stiltecabine op de eerste verdieping
 • Ga op de traptribune zitten en luister naar een podcast over boeken
 • Kom een gedicht zoeken op de eerste verdieping
 • Doe mee aan de workshop rondom de Waanzinnige Podcast! De Waanzinnige Podcast is een podcast voor en door kinderen van 6 t/m 12 jaar over hun lievelingsboeken. In deze workshop krijg je -na een inspirerende inleiding- een van deze podcasts te horen. Tijdens én na het luisteren ga je aan de slag met een luistervraag en een creatieve verwerkingsopdracht. Kom je ook?
  12.30-13.00 uur: Heel heel heel vies boek, Edward van de Vendel- voor kinderen van ongeveer 6 tot 8 jaar
  14.00-14.30 uur: Grapman, held met humor, Tjibbe Veldkamp- voor kinderen van ongeveer 8 tot 10 jaar
  15.30-16.00 uur: Het geheim van de Malamander, Thomas Taylor- voor kinderen van ongeveer 10 tot 12 jaar
  Per workshop kunnen maximaal 15 kinderen deelnemen.

Drukkerswerkplaats

De Drukkerswerkplaats hangt de vlag uit. We maken een feestelijke vlaggenlijn. Hiervoor kan iedereen een vaantje drukken met zelfgekozen houten letters. Ook kun je een oude plattegrond van Gouda rubben in het kader van 'Gouda inDRUK'.

Goudse Verhalen

Voor en tijdens Gouda750 hebben de bibliotheek en Streekarchief Midden-Holland verhalen over Gouda verzameld. Van Gouwenaars, jong en oud, maar ook van ex-Gouwenaars, werknemers in Gouda én toeristen. Kom ze lezen en beluisteren bij de Goudse Verhalen-wand!

Informatiepunt Digitale Overheid (IDO)

Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Veel mensen vinden dit lastig. Kun je wel wat hulp gebruiken? Kom langs in de bibliotheek Gouda. Wij denken met je mee en geven je informatie zodat je verder kunt. Soms kan dat meteen, soms vragen we om terug te komen tijdens een spreekuur, zodat we wat meer tijd hebben. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook als je geen lid bent van de bibliotheek. Tijdens het open huis vertellen we je er meer over in Cacao op de begane grond.

Kruim eten & drinken

Natuurlijk kun je bij Kruim terecht voor iets te eten en te drinken.

Libertum

Libertum, het interactieve 'museum’ voor vrede en vrijheid, opent begin 2023 zijn deuren. Op 3 en 4 september krijg je een sneak preview. Je maakt een reis die start in het nu, je terugvoert naar het verleden en weer via het heden naar de toekomst loopt. Het is een reis van burgerschap en van herdenken, naar bijdragen aan vreedzaam samenleven én verdraagzaamheid. Een stukje van die toekomst krijg je deze dagen al te zien: samen met kunstenares Dace Sietina werken Oekraïense nieuwkomers aan een Gesamtkunstwerk dat vanaf begin september tentoongesteld wordt in Museum Gouda. Het maakproces bij Libertum is al een tentoonstelling an sich, en schept ruimte voor kennismaking en dialoog. Zo worden door en via kunst inwoners van de stad, ongeacht hun afkomst en taal, verbonden. Een soortgelijk project deed Libertum met vier hotelbootbewoners, en ook zij zijn er tijdens het open huis. Libertum nodigt je van harte uit om het nu zelf mee te maken!

Mirakel musicaltheater

Leren zingen, dansen en toneelspelen? En dat allemaal tegelijk? Dat kan bij Mirakel musicaltheater! Kom kennismaken op zaterdag en zondag op de tweede verdieping van de Chocoladefabriek.


Streekarchief Midden-Hollland

 • Wat gebeurde er op jouw geboortedag? Zoek en laat de voorpagina van de krant van jouw geboortedag printen
 • Liefdewerk oud papier: bewonder eeuwenoude stukken die gerestaureerd zijn met hulp van de vriendenstichting
 • Photobooth: poseer als historisch figuur en pak je polaroid mee
 • Volg een proefles oud schrift door paleograaf-codicoloog Jan Willem Klein. Op zaterdag en zondag van 15.00 uur tot 15.45 uur
 • Hoera, Gouda is jarig! Bekijk de expositie over Gouda 600, 700 én 750 jaar op de pallets

Taalhuis

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden. Het Taalhuis is een samenwerking van verschillende organisaties die de geletterdheid in Gouda willen bevorderen. Maar hoe is het eigenlijk om laaggeletterd te zijn? Ervaar het in de Jeugdwerkplaats met behulp van de 'escapekoffer'.

​Techniekwerkplaats

Op zaterdag en zondag kun je een kijkje komen nemen in de Techniekwerkplaats op de tweede verdieping. In de middag zijn er speciale gastoptredens. Deze zijn geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar, bij voorkeur met een (groot)ouder. In verband met de beschikbare plaatsen is aanmelden noodzakelijk.

 • Op zaterdag van 13.00 uur tot 14.00 uur vertelt kinderboekenschrijfster Tineke Honingh over haar boeken en in het bijzonder over het boek ‘Chip & Bos - Roborangers!’ Chip weet enorm veel over robots. Over schoonmaakrobot HH-200 en robothond Fixi bijvoorbeeld. Maar met de komst van de superslimme DD4 slaat de hele stad op hol. Wat gebeurt er als de robots ineens niet meer zo beleefd zijn? Aansluitend kun je kennismaken met de robotjes van de Techniekwerkplaats en VRSpace en kun je robotjes bouwen met LEGO of de BlueBots besturen.
 • Op zondag van 13.00 uur tot 14.00 uur vertelt professioneel Boomhutbouwer Antoinette Blok over haar dromen en het waarmaken van dromen met haar zelf ontworpen bijzondere boomhutten. Fantaseer vervolgens over je eigen boomhut. Hoe zou deze eruit moeten zien? Wordt het een waanzinnige boomhut, of een heel praktische uitvoerbare boomhut?

VRSPACE

Maak kennis met de wereld van Virtual Reality in de nieuwe ruimte van VRSPACE op de tweede verdieping! Zo kun je een tijdreis maken door Gouda met de foto's van H.P. Olifiers van rond 1900.

En verder...

 • Rondje fabriek: ga mee met een rondleiding door het gebouw
 • Test je kennis over de Chocoladefabriek en zijn bewoners! Er is een quiz voor kinderen en een quiz voor volwassenen
 • Neem je favoriete boek mee (of haal het uit de kast in de bibliotheek) en ga ermee op de foto in het grote boek in de Jeugdwerkplaats. De resultaten worden getoond in een mooie animatie