sluit menu menu

woensdag 5 juni 2024 / 20:00

Avond over de verkiezing voor het Europees Parlement

Poster Europese Verkiezingen

Op 6 juni is de verkiezing van het Europees Parlement. Wil je beter voorbereid het stemhokje ingaan? Kom dan de avond daarvoor naar de bibliotheek Gouda waar historicus en Europaexpert Ivo van de Wijdeven te gast is. Op deze avond leer je hoe ons verleden nog steeds ons heden bepaalt en welke opdracht daarin besloten ligt voor de toekomst van Europa.

Europa wordt van alle kanten geconfronteerd met grote problemen. Wie naar onze geschiedenis kijkt, kan daar niet verbaasd over zijn - hedendaagse conflicten hebben hun wortels in het verleden. Maar wat zegt onze geschiedenis over onze onzekere toekomst?

Historicus Ivo van de Wijdeven werpt een kritische blik op ons eigen verleden om te komen tot antwoorden op de grote bedreigingen van nu. Poetin en Xi maken een nationalistisch sprookje van hun geschiedenis. Maar welk verhaal vertellen we onszelf in Europa? En belangrijker: hoe geloofwaardig is dat verhaal in de rest van de wereld, die de zwarte bladzijden uit de Europese geschiedenis aan den lijve heeft ondervonden? Wie wil er in de toekomst nog samenwerken met Europa?

Na de lezing van Ivo van de Wijdeven volgt een Q&A met moderator Dieter Möckelmann en wordt de kennis van het publiek op de proef gesteld tijdens de Europa-nepnieuwsquiz.

Ivo van de Wijdeven is historicus en analist. Hij adviseerde jarenlang de minister-president en geeft commentaar voor verschillende media. Eerder schreef hij onder andere 'De macht van het verleden' en 'De nieuwe rafelranden van Europa'.

Toegang is gratis. Inloop vanaf 19:30 uur.

https://www.bibliotheekgouda.nl/avond