sluit menu menu

Een enthousiaste groep vaklieden drukt op ambachtelijke wijze

Drukkerswerkplaats

Drukkerswerkplaats Gouda is een ambachtelijke werkplaats in de Chocoladefabriek Gouda. Vaklieden zetten hier op ambachtelijke wijze tekst met behulp van loden letters. Daarmee drukken zij op oude persen bibliofiele boeken, uitgegeven door de literaire uitgeverij Sub Signo Leonis. Iedere woensdag is deze drukkerij volop in bedrijf: een samenspelend team van professionele vaklieden werkt onbezoldigd aan het vormgeven en produceren van hoogwaardig drukwerk.

De uitvinding van de boekdrukkunst had destijds net zo’n grote impact als onze digitale revolutie. Zetters en drukkers waren immens belangrijk. Zij maakten de verspreiding van kennis mogelijk en droegen daarmee indirect bij aan de vrijheid van meningsuiting en het kritisch denkvermogen van de samenleving.

Gouda kent een rijk verleden als drukkersstad. De basis daarvoor werd gelegd door de 15e eeuwse drukker Gheraert Leeu, een man die van grote betekenis is geweest voor de ontwikkeling van de boekdrukkunst. Hij was namelijk de eerste die Nederlandstalige werken drukte voor een groter publiek. Alleen al daarom dragen wij het drukkersvak een warm hart toe. Maar boekdrukkunst is ook nog eens van een grote schoonheid. Iets om te koesteren en voor toekomstige generaties te bewaren!

Met het materiële erfgoed lukt dat aardig. Persen en boekproducties hebben een veilige plek in musea, bibliotheken en archieven. Het ambachtelijke boekdrukken dreigt echter uit te sterven. Om dat te voorkomen, biedt de Stichting Drukkerswerkplaats Gouda ruimte aan zetters en drukkers die het vak nog in de vingers hebben. Elke week komen zij bijeen in de Chocoladefabriek om hun oude vak te beoefenen en pareltjes van boeken te maken.

Meer informatie? Kijk op de website van de Drukkerswerkplaats. Of mail ons via info@drukkerswerkplaats.nl. Op werkdagen (tussen 9 en 17 uur) kun je ook bellen met Peterpaul Kloosterman via 06 24 62 40 57.