sluit menu menu

Geschiedenis

Ons gebouw aan Klein Amerika 20 heeft een interessante geschiedenis. Waarschijnlijk ken je het als voormalig stadskantoor, maar het pand is oorspronkelijk gebouwd als fabriek. Vanaf 1972 was hier 12 jaar lang de Chocoladefabriek van Steenland gevestigd.

Steenland Chocolate B.V., nog altijd in Gouda te vinden, is van traditioneel Nederlands product uitgegroeid tot internationaal exportproduct. Het is tegenwoordig de grootste producent van chocolademunten ter wereld. Zo ligt er op bijna elk hotelbed in Las Vegas een chocolademunt van Steenland!

Denk je eens in: duizenden liters vloeibare chocolade zijn hier door de fabriek gestroomd. Om uiteindelijk als mooi verpakte munten, chocoladefiguren of -sigaretjes over de wereld verspreid te worden.

Het productieproces, de machines die hier stonden, de verhalen van de mensen die er werkten. Dat alles heeft ontwerper Florian de Visser zichtbaar gemaakt in een uniek vloerontwerp waarin je kunt zien hoe de Chocoladefabriek destijds was ingericht. Kijk dus vooral naar de grond en ontdek waar de chocolade werd binnengereden, waar de mensen aan de productielijnen stonden en waar de chocoladefiguren in veelkleurig folie werden gewikkeld.