sluit menu menu

zaterdag 16 maart 2024 / 15:00

Junior stadsdichtersverkiezing

Naast een stadsdichter heeft Gouda sinds 2019 ook een junior stadsdichter, Femke Kerkhoven. Op 16 maart 2024 wordt haar opvolger gekozen!

Als junior Stadsdichter mag je gevraagd en ongevraagd gedichten maken met daarin jouw reflectie op onze stad of op wat jou bezighoudt. Die gedichten worden geplaatst op de site van de Stichting Stadsdichter Gouda en als jij dat wilt ook in Het Kontakt en eventueel ook op sociale media.

Wat doet een (junior) Stadsdichter?

Voor één heel jaar ben jij de junior Stadsdichter van onze gemeente en treed je op bij diverse evenementen. De gemeente kan je bijvoorbeeld vragen om aanwezig te zijn bij Kaarsjesavond waar jij als junior Stadsdichter natuurlijk een actueel gedicht laat horen. Of bij een bijeenkomst in de bieb tijdens de Kinderboekenweek.

Junior Stadsdichter van Gouda- hoe word je dat?

Ben je tussen de 12 en 17 jaar, dan kan je je meteen aanmelden als kandidaat via deze website. Daarna heb je tot 1 maart de tijd om drie gedichten, spoken words of raps in te sturen, als filmpje of Word document. Je teksten kunnen kort of lang zijn: het maakt niet uit. Het is mooi als je je werk een Gouds tintje geeft, maar dat hoeft niet per se. Het is tenslotte jouw eigen product. Daarnaast laat je ons ook weten waarom je het leuk vindt om junior Stadsdichter van Gouda te worden en waarom je die functie belangrijk vindt voor onze stad. Natuurlijk geef je ook aan waarom jij daar de beste persoon voor bent.

Hoe gaat het dan verder?

Vervolgens bekijken de juryleden alle inzendingen en nomineren ze vier dichters die door gaan naar de finale. Als je tot de finalisten behoort, krijg je daar persoonlijk bericht van en dan hoor je een onderwerp dat je zal gebruiken voor het gloednieuwe gedicht dat je voor de finale maakt. Op zaterdag 9 maart krijg je training van de huidige Goudse Stadsdichter en nog enkele (oud-stads)dichters, zodat je op de finale kan schitteren. Die finale is dus zaterdagmiddag 16 maart in de Chocoladefabriek in Gouda. Het wordt een spetterend feest, met live muziek, optredens van de huidige (junior) Stadsdichter en een spannende strijd tussen de finalisten. Je mag daar je gedichten voordragen plus het extra gedicht. Zet die datum vast in je agenda! Aan eind van de middag wordt de winnaar bekend gemaakt en wie weet mag jij jezelf junior Stadsdichter van Gouda noemen.

http://www.bibliotheekgouda.nl/juniorstadsdichter