sluit menu menu

vrijdag 17 mei 2024 / 11:15

Overhandiging zeven laatmiddeleeuwse (Goudse) incunabelen

Aeb2fc1d d732 47aa b8e6 de20fe2f7f70

Op vrijdag 17 mei 2024 overhandigt Pater Mark-Robin Hoogland C.P., Provinciale Overste van de Passionisten van Nederland en Noord-Duitsland, zeven laatmiddeleeuwse (Goudse) incunabelen aan de voorzitter van het bestuur van het Streekarchief Midden-Holland, de heer Thierry van Vugt. We nodigen u van harte uit om deze bijzondere bijeenkomst bij te wonen.

De overhandiging betreft een zevental boekbanden, waaronder het zesdelig boekwerk met een commentaar op de Bijbel door de dominicaan Hugo Cardinalis (Hugo de Sancto Caro, 1200-1263). De boeken zijn aan het eind van de vijftiende eeuw gedrukt en in eigendom geweest - volgens een handgeschreven eigendomskenmerk uit circa 1500 - bij de broeders van het voormalige Collatiehuis (Broeders des gemene levens) in Gouda. De gekleurde penwerkversieringen zijn eveneens door deze Collatiebroeders aangebracht. Later is er een rood stempel met het wapen van Gouda in de boeken gezet, een teken dat ze tot de collectie van de vroegere Goudse stadslibrije behoord hebben. De bibliotheek van het Collatiehuis is namelijk in 1630, toen de laatste broeder overleden was, door de magistraat van Gouda geconfisqueerd om opgenomen te worden in de stadslibrije.

Na 1680 zijn de boeken hoogstwaarschijnlijk al weer verkocht door de Librijemeesters; ze komen dan niet meer in de boekenadministratie voor. In 2022 worden de boeken ‘herontdekt’ in een kluis in het Passionistenklooster in Haastrecht, toen de Passionisten van daar gaan verhuizen. De Congregatie van de Passionisten heeft nu besloten de boeken in langdurige bruikleen te geven aan het Streekarchief Midden-Holland, zodat ze daar door iedereen geraadpleegd kunnen worden als onderdeel van de (regionale) geschiedenis.

De overhandiging wordt ingeleid met een aantal korte verhandelingen over de vondst ervan in 2022 (door Cilia den Boer), de achtergrond van de boeken in Librije (door Jan Willem Klein) en hun plaats en gebruik in het Passionistenklooster (door Mark-Robin Hoogland). Wilt u deze bijzondere overhandiging mee maken? Meldt u zich dan aan via info@samh.nl.

Praktische gegevens:

Datum: vrijdag 17 mei 11:15-12:30 uur

Locatie: Chocoladefabriek, Klein Amerika 20 Gouda, Steenlandzaal (routebeschrijving)

Aanmelden: via info@samh.nl