CF body bg test

Bewoners

de Bibliotheek Gouda

Hoe doe je dat? Een bibliotheek bouwen die in deze tijd past, maar die ook mee kan in het snelle tempo van veranderingen? Dat is de vraag die we onszelf stelden toen we plannen maakten voor de Chocoladefabriek. Lezen stimuleren en leren ondersteunen, dat is wat wij als bibliotheek altijd gedaan hebben en ook in de toekomst blijven doen. We willen mensen uitnodigen tot denken, leren en kennisverwerving. Omdat daar altijd behoefte aan zal zijn, ook in de verre toekomst. Het betekent wel dat we anders gaan werken dan je van ons gewend bent. Op een manier die past bij de 21e eeuw.

Lenen we dan geen boeken meer uit? Jazeker wel. Zonder collectie geen bibliotheek, zo is het maar net. Dat die collectie deels digitaal is, maakt niet uit. Het is en blijft een zorgvuldig samengestelde verzameling van informatie, kennis en verhalen. En daar brengen we je graag op allerlei manieren mee in contact. Door je steeds weer nieuwe en verrassende selecties te laten zien bijvoorbeeld.

We willen je daarmee inspireren, maar vooral ook weten welke kennis en ervaring jij zelf hebt toe te voegen.
Naar website van de Bibliotheek Gouda.

Streekarchief Midden-Holland

Het geheugen van de streek, zo kun je Streekarchief Midden-Holland wel typeren. Want hier worden de archieven van deze regio bewaard. Ben je op zoek naar je voorouders? Wil je de geschiedenis van je huis, straat of dorp onderzoeken? Je bent welkom in het streekarchief, of je nu historicus bent of toevallige voorbijganger. Dit is dé plek om op zoek te gaan naar historische informatie. Maar ook om anderen te ontmoeten waarmee je historische kennis en verhalen kunt uitwisselen.

Streekarchief Midden-Holland beheert een groot aantal archieven en bijzondere verzamelingen. De overheidsadministratie van de gemeentes bijvoorbeeld, die na een periode van 20 jaar voor iedereen is in te zien. Maar ook particuliere archieven van scholen, kerken en verenigingen en een uitgebreide collectie foto's, plattegronden, oorlogsdocumentatie en regionale kranten. Een bijzondere plaats wordt ingenomen door de Goudse stadslibrije, een schitterende collectie oude boeken, aangelegd sinds 1594.

Op onze website kun je je alvast voorbereiden op je onderzoek. Foto’s en sommige andere bronnen zijn gedigitaliseerd en online te bekijken. Van andere archiefstukken of boeken kun je de beschrijving lezen om ze vervolgens aan te vragen. Wij zorgen voor transport vanuit ons nieuwe Gouwedepot en leggen de stukken op het afgesproken tijdstip voor je klaar in de Chocoladefabriek.
Naar de website van het Streekarchief Midden-Holland.

Drukkerswerkplaats Gouda

De uitvinding van de boekdrukkunst had destijds net zo’n grote impact als onze digitale revolutie. Zetters en drukkers waren immens belangrijk. Zij maakten de verspreiding van kennis mogelijk en droegen daarmee indirect bij aan de vrijheid van meningsuiting en het kritisch denkvermogen van de samenleving.

Gouda kent een rijk verleden als drukkersstad. De basis daarvoor werd gelegd door de 15e eeuwse drukker Gheraert Leeu, een man die van grote betekenis is geweest voor de ontwikkeling van de boekdrukkunst. Hij was namelijk de eerste die Nederlandstalige werken drukte voor een groter publiek. Alleen al daarom dragen wij het drukkersvak een warm hart toe. Maar boekdrukkunst is ook nog eens van een grote schoonheid. Iets om te koesteren en voor toekomstige generaties te bewaren!

Met het materiële erfgoed lukt dat aardig. Persen en boekproducties hebben een veilige plek in musea, bibliotheken en archieven. Het ambachtelijke boekdrukken dreigt echter uit te sterven. Om dat te voorkomen, biedt de Stichting Drukkerswerkplaats Gouda ruimte aan zetters en drukkers die het vak nog in de vingers hebben. Elke week komen zij bijeen in de Chocoladefabriek om hun oude vak te beoefenen en pareltjes van boeken te maken.
Naar de website van de Drukkerswerkplaats Gouda.

Kruim - eten & drinken

Of je nou bibliotheeklid bent of niet, kind aan huis of eenmalige bezoeker, voor Kruim ben je altijd een gast. Iedereen wordt hier met open armen ontvangen. Kruim wordt geleid door een team van enthousiaste professionals. Het restaurant dankt zijn naam aan een term uit de kookwereld. ‘Kruim’ staat voor het laatste ingrediënt dat je toevoegt om een gerecht compleet te maken.

Compleet is een begrip dat helemaal van toepassing is op Kruim - eten & drinken. Want wij zijn espressobar, lunchroom, eetwinkel, aperitieflokaal en restaurant ineen. Het assortiment is breed en je kunt hier op ieder moment van de dag terecht. We serveren je graag een ontbijt, lunch of avondmaaltijd, maar met evenveel liefde een heerlijke cappuccino of een lekker glas wijn.

Kies zelf waar je wilt zitten, er is plek genoeg. Aan één van de vele tafeltjes, aan de grote stamtafels, of, bij goed weer, op het terras. Ergens anders in de Chocoladefabriek is ook geen probleem. Heb je geen tijd om rustig te zitten? Geen nood, alles is mee te nemen. Niet alleen koffie en gebak, maar ook heerlijke salades, een lekkere quiche en zelfs een complete maaltijd die je thuis alleen nog maar hoeft op te warmen. Kom het allemaal proefondervindelijk vaststellen!
Naar de website van Kruim - eten & drinken.

VRSPACE

VRSPACE is de technologiepartner van de Chocoladefabriek. Het bedrijf ontwikkelt Virtual Reality-concepten en geeft daar demonstraties in.
Naar de website van VRSPACE.

E-chopper

Bij E-Chopper Gouda huur je geruisloze maar stoere E-choppers, elektrisch aangedreven bromfietsen. De E-Chopper heeft erg veel weg van zijn grote broer de stoere chopper. Wie denkt dat duurzaam niet altijd stoer is, heeft het dus mis! Beleef het Groene Hart op een wel heel bijzondere manier. Laat je meevoeren langs de Reeuwijkse Plassen of de Meije, vergaap je aan het uitgestrekte polderlandschap en geniet in stilte van het moois dat je onderweg tegenkomt. Van kaasboerderijen tot bijzondere molens en van historische dorpen en stadjes tot fijne horecapareltjes. Een deel van de unieke routes is ontwikkeld met onze partners Bibliotheek Gouda en Streekarchief Midden-Holland.
Naar de website van E-Chopper Gouda.

Libertum

Libertum is actueel en interactief. Confronterend en uitdagend. Vernieuwend en anders. Libertum vertelt het verhaal van vrede en vrijheid en van vreedzaam samenleven met elkaar. Verleden en heden vloeien er in elkaar over en je wordt ondergedompeld in verhalen en beelden, echte en virtuele werelden. Met welke dilemma's hebben we te maken op onze weg naar vrede en vrijheid? Libertum nodigt je uit om dat wat vanzelfsprekend is te bevragen, en daagt je uit om na te denken over je eigen identiteit, waarden en vrijheid. Wat is jóuw rol in de samenleving? Begin 2023 openen we onze ‘Freedom Experience’ op de tweede verdieping. Tot die tijd organiseren we tijdelijke exposities en wisselende activiteiten op locaties binnen én buiten Gouda. Check de agenda voor de locaties en openingstijden!
Naar de website van Libertum.

Mirakel Musicaltheater

Bij Mirakel Musicaltheater kunnen kinderen leren zingen, dansen en toneelspelen!
Naar de website van Mirakel Musicaltheater.

Techniekwerkplaats

Begin september 2022 is de Techniekwerkplaats geopend. Dé fysieke werkplaats voor onderwijs en vrije tijd op het gebied van techniek, technologie en digitale geletterdheid. In deze werkplaats gaan kinderen, jongeren en wellicht ouders en ouderen op onderzoekende wijze kennismaken met gereedschap (van alle tijden) tot hypermoderne robotica en Virtual Reality. Met programmering in samenwerking met onder andere het Techniekpunt Gouda, VRSpace en de bibliotheek. Zo organiseren we regelmatig Werkplaatsen op zaterdag en komen er scholen op bezoek.