sluit menu menu

18 december 2023

World Press Photo in Gouda: meer dan een tentoonstelling

Foto World Press Photo Exhibition in Gouda Oscar Limahelu

“Indrukwekkend!” En ook: “Wat goed dat jullie dit laten zien.” De World Press Photo Exhibition in Gouda maakte veel los. De pers- en documentairefoto’s toonden verhalen die niet door de reguliere media werden opgepikt, maar wel verteld moeten worden. En waarvan we “niet mogen wegkijken”, aldus projectleider Marien Brand. In drie weken tijd verwelkomde de Chocoladefabriek, host van de internationale fototentoonstelling, bijna 25.000 bezoekers.

Op hetzelfde moment stond de fototentoonstelling ook in wereldsteden als Hong Kong, Bangkok, Barcelona en Kiev. Maar in Gouda, zo bleek, was de World Press Photo Exhibition méér dan een tentoonstelling: een totaalproject waarin gemeente, culturele organisaties, onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven, ov-vervoerders én inwoners elkaar ontmoetten.

Inspiratie voor cultuur en onderwijs

De fototentoonstelling inspireerde de culturele en onderwijssector in de wijde regio. Van de landelijke fotoclub tot Cultuurhuis Garenspinnerij in Gouda, van de International School Delft tot de basisschool om de hoek: alle gingen aan de slag met het thema en kwamen op bezoek. Of zetten, zoals mboRijnland, hun eigen fotowedstrijd uit. Met verrassende resultaten.

“Zoveel bezoekers; dat is echt een fantastisch resultaat", zegt cultuurwethouder Thierry van Vugt. "Ik ben er trots op dat we World Press Photo in Gouda konden beleven en dat er naast deze geweldige expositie nog tal van lokale initiatieven zijn ontplooid, zowel cultureel als educatief. We hebben Gouda laten zien als stad waar de wereld thuis is.”

38 suppoosten

Van Groningen tot Maastricht: uit alle delen van het land stroomden de bezoekers toe. De expo was van 25 november t/m 17 december geopend. Zeven dagen per week, 10 uur per dag. In totaal 38 getrainde suppoosten stonden klaar om alle bezoekers welkom te heten en antwoord te geven op hun vragen. Met gratis entree, prikkelarme uren en rondleidingen en workshops voor nieuwkomers en anderstaligen liet de Chocoladefabriek weer eens zien er voor iedereen te zijn.